Contact Tables

I edited my layout at Bigoo.ws, check out these Myspace Layouts!

Thursday, June 17, 2010

Cerite Motorku...

Salam kekawan sume ...baik bikerz ataupun tidak....
Agak lama gak aku x updated blog nie dik kerana kesibukkan kerja...huhuu
Dah lama aku nak berkongsi kalian mengenai dunia pemotoran yang amat aku minat~

Dunia Motorsikal Kustomku (asal boleh punye tajuk huhu)


Sebenarnya minat dengan senireka modifikasi motor nie semenjak dari bangku sekolah~ pada ketika itu (sekitar 90an) aklu hanya mem'pomen' motor arwah ayahku saja (Honda Cup)

Kemudian setelah bekerja, motor yang mampu aku beli ialah Modenas Kriss model AN110 (edisi emas)~bukti kegatalan tangan aku dalam modifikasi motor ini ialah selepas 3 hari beli motor tersebut~aku telah menghantar ke bengkel Ah Sim di Tmn Sri Jaya, Batu Pahat untuk diubah skim warna dan dipasang beberapa eksessori. Masa itu aku berhabis duit sekitar RM1,000 dan hasilnya memang memukau mata yang memandangnya dan buktikan motorsikal itu telah dicuri. huhuhu tetapi nasib ku baik setelah 3 bulan hilang pihak polis telah terjumpa dgn motor tersebut yg masih lagi cukup sifat, cuma bertukar wajah menjadi sgt huduh huhuhu....

Dipendekkan cerita, aku mula berkecimpungan ke alam bikers ini bermula dari minat dan kemudiannya menjadi hobi dan seterusnya mendatangkan hasil....

Cinta ku dalam alam permotoran ini adalah kerana keindahan gabungan seni kreativiti dan semangat 'brotherhood' yang ada pada setiap bikers dan riders....jeng..jeng..

Ok bermula dengan Modenas Jaguh 175 cc, sebelum itu, aku memang minat sgt2 dengan motor ni, aku masih ingat sewaktu model ini dilancaran pada tahun sekitar 1999 aku antara orang yg teruja dengan model ini, dan semasa pelancaranya aku telah 'booking'model ini dgn membayar deposit sebnyak RM2,000 dengan warna pilihan kuning...masa itu harga yang ditawarkan sekitar Rm7K lebih...tetapi masa ketika itu sambutan yang amat menggalakkan menyebabkan giliran untuk aku memilikinya adalah yang ke 120..lama tu nk tunggu diberikan tempoh sehingga 6 bukan...dan kerana hilang kesabaran disebabkan hendak berkahwin maka aku pon 'cancel' booking aku...dan bila kwn2 aku dapat motor Jaguh mereka aku hanya telan air liur...huhuu


Setakat ini dulu cerita aku...kalau ada masa kita sambung lagi dengan cerita bagaimana aku akhirnya berjaya memiliki sebuah jaguh dan seterusnya mengkustomkan sehingga menjadi sebuah jentera yang unik dan menarik...so kwn2 tungguu ye episod yg setrusnya dlm Blog Musafir Dua Roda....(^^)

dah lama aku nak sambung citer tapi disebabkan ketiadaan masa menyebabkan aku jarang jenguk blog aku nie...walaubagaimanapun aku akan berkongsi cerita mengenai motor-motor kustom yang pernah aku memiliki...



Inilah hasil dari modifikasi jentera Jaguh epada sebuah motorsikal berkonsepkan kustom replika..
Aku telah melakukan modifikasi dengan bersandarkan model Harley Davidson Rocker C

Kemudian setelah beberapa ketika dek terpengaruh dengan motorsikal Chopper Bobber aku pon telah menyerahkan motor tersebut ke Bangkel my best friend Jue,Hungry Ghost Custom Inc. di Puchong untuk dikustomkan....
So ini lah hasilnya...

Konsep modifikasinya adalah berdasarkan konsep "Old School Bobber" dgn bersandarkan model classic Triumph...boleh dikatakan hampir 90% bentuk asal motorsikal ini telah diubah kecuali enjinnya saja....
Modifikasi :
Enjin : ~Modenas Jaguh 175cc
Tangki : ~Custom made dari tangki Suzuki GS
Handle Bar: ~Yamaha RS
Lampu : ~Depan jenis Bullet (small), belakang jenis Sparto, signal jenis aftermarket
Seat : ~Custom made Pan Seat single wif springs underneath
Mudgud: ~Rear fender Custom made half moon
Absorber: ~Rear,Aftermarket Universal, front stock wif enduro rubber cover.
Lain2: ~Aftermarket Foward control, custom made fius box under seat,
Tayar : Depan Maxxis 19/90/100, belakang Duro 15/80/150

kos keseluruhan RM1800.00
dan motor ini telah dijual dgn harga RM6,500.00

2 comments:

zulhilmi said...

salam bro. saya memiliki sebuah jaguh berwarna kuning. saya bercadang mahu mengubahsuai seperti moto custom warna maroon. kalau tidak keberatan, berapa kos untuk pengubahsuaian n kedai yang boleh direkemenkan,tq.

Anonymous said...

boleh ambo tahu demo buat kat mana sampai buleh jagi gini... ambo pun nak buat jugak ni